zondag 19 oktober 2008

tagliatelli met scampi

Ingrediënten:

- basis tomatensaus
- 500 g scampi
- teentje look
- brikje room

Je neemt de basis tomatensaus. Deze mag een beetje pittiger nu. Dat doe je door wat pilipili toe te voegen.

Maak de scampi's schoon, ontdoe ze van het darmkanaaltje en bak ze met een gesnipperd teentje look gaar in de pan.

Aan de basis tomatensaus voeg je een brikje room toe. Kook de pasta. Overgiet met de tomatensaus en voeg de scampi's toe.

Pasta met mozzarella en kip

Met de basis tomatensaus kan je veel kanten op.

Kook spaghetti. Voeg er gebakken kippenblokjes en mozzarella in blokjes aan toe, en je hebt een snelle, simpele pasta!

Basis tomatensaus

Als ik voortaan een basistomatensaus noem, dan bedoel ik de deze

- een blik tomatenblokjes
- een ui
- een teentje look
- kruiden naar smaak

Snipper ui en look. Stoof in een geutje olijfolie tot het begint te geuren. Voeg de tomatenblokjes toe en laat een 10-tal minuutjes sudderen. Mix eventueel.

Spaghetti met ballekes

Ik vond dit recept een tijd geleden op de blog van MadameZsaZsa. Intussen heb ik het recept al zeker 10 x klaargemaakt. En ik heb het boek gekocht dat ze er aanraadde!
Mijn kinderen blijven er van smullen en wij vinden het ook overheerlijk.

Ingrediënten voor 4 personen:
Gehaktballetjes:
-400 gram gehakt, half om half
-40-50 gram oud witbrood zonder korst in kleine stukjes
-4 el melk
-2 el gehakte peterselie
-1/2 tl kaneel
-1/2 tl gemalen komijn
-1/2 tl zout
-1/2 kleine rode ui, geraspt
-olijfolie om te bakken
Saus:
-2 el olijfolie
-2 teentjes knoflook, gepeld en licht gekneusd
-400 gram tomaten uit blik )
-3-4 basilicumblaadjes, in stukjes
-350 gram spaghetti
-parmezaanse kaas om erover te raspen.

Doe het brood in kleine stukjes en giet de melk erover, knijp het fijn zodat al het brood wak is door de melk, voeg de rest van de gehaktingrediënten toe en maak balletjes, ik maak ze zo groot dat ze in één hap weg zijn.-Bak de balletjes in de olijfolie tot ze mooi gekleurd zijn.-Maak intussen de saus, verhit de olijfolie, bak de knoflook tot hij geurt en doe de tomaten erbij, breng op smaak met zout en voeg de basilicum toe, laat tien minuten pruttelen.-Doe de balletjes samen met een glas water erbij en laat 20 minuten pruttelen zonder deksel op de pan.-Kook de spaghetti gaar en kieper bij in de pan, roer goed om zodat alles bedekt is met saus.-Dien op met geraspte parmezaan er over.

Nog lasagna!

Ooooverheerlijke lasagne!
Ingrediënten voor 4 personen
- 10 verse tomaten
- 1 uitje
- 2 teentjes look
- 6 wortelen
- een bosje peterselie
- 250 g lasagne vellen
- 2 a 3 schellekes hesp
- 2 pakjes geraspte (lactosevrije) kaas
- 250 ml (lactosevrije) melk
- 2 eetlepels bloem
- 1 bouillonblokje
- spaghettikruiden
- snuifje oregano
- 1 klein brikje (lactosevrije) room

De tomaten ontvellen en ontpitten. Uitje, look, wortelen (gehakt of geraspt) stoven. Tomaten bijvoegen en een kwartiertje laten inkoken. Op smaak brengen met oregano, peterselie, spaghettikruiden, ... Intussen de kaassaus maken. Ik doe dat in de microgolfoven. Melk en bloem goed mengen, en per minuutje in de microgolf laten opwarmen. Daar doe ik het bouillonblokje bij. Elk minuutje eens goed roeren zodat er geen klonters in komen. Als de melk gekookt heeft, en dus ingedikt is, doe ik daar een pakje kaas onder.
Eerst een laagje lasagne vellen, dan een laagje tomatensaus, dan lasagnevellen, dan een laagje kaassaus met een schelleke hesp er op, dan weer lasagnevellen enzoverder tot alles op is.
Dan het brikje room over de lasagne uitgieten en bestrooien met kaas.
30 min in de oven op 175 °C, en SMULLEN!

Lasagna van de Weight Watchers

Ingrediënten
- 16 lasagnebladen (280 g)
- 120 g geraspte light kaasBolognesesaus
- 4 koffielepels olijfolie
- 1 grote gehakte ui
- 500 g americain natuur
- 500 g gehakte wortelen (of grof geraspt)
- 1 blik gepelde tomaten (400 g)
- 2 eetlepels tomatenpuree (40 g)
- 4 uitgeperste knoflookteentjes
- basilicum
- 1 glaasje water (125 ml)
- peper en zout

Bechamelsaus
1 liter magere melk
80 g bloem
1 bouillonblokje

Bereiding:
Bolognesesaus: Bak de ui, het vlees en de wortelen in de olie. Voeg de gepelde tomaten en hun vocht, de tomatenpuree, de knoflook, de basilicum, de kruiden en water toe. Breng op smaak met peper en zout. Dek af en laat 30 minuten sudderen.
Bechamelsaus: Leng de bloem aan met 250 ml koude melk. Warm de rest van de melk op met het bouillonblokje. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de opgeloste bloem toe als de melk begint te koken en meng met een houten lepel tot de bechamelsaus indikt. Haal van het vuur.
Verwarm de oven voor op 180°C .
Lasagne: Leg in een grote ovenschaal laag om laag de bolognesesaus, de lasagnebladen en de bechamelsaus tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met een laag bechamelsaus bestrooid met geraspte kaas. Zet 30 minuten in de oven.
De pasta neemt het vocht van de bolognesesaus op tijdens het garen, de saus mag dus een beetje vloeibaar zijn.

Kaastaart

Dit moet zowat het makkelijkste en snelste én lekkerste receptje van de hele wereld zijn ;o)
En het is (op de koekjes na) lactose én ei-vrij!
Ingrediënten:

- petit-beurre koekjes
- vloeibare boter
- alpro-soja yoghurt (ik had aardbeiensmaak)
- enkele blaadjes gelatine
- en een springvorm.

Eerst verkruimel je de petit-beurre koekjes heel klein, doe er een goeie geut boter onder en mengen. Dit mengsel mag op de bodem van de springvorm komen.
Dan neem je 4 blaadjes gelatine en leg die te weken in een ruime kom water. Zodra ze mals zijn, uitknijpen en in een kommetje doen. Daar giet je 2 eetlepeltjes kokend water over zodat ze helemaal oplossen. In een kom doe je ondertussen 1 liter yoghurt. Daar giet je de gelatine bij, eens goed mengen en dat boven op het koekjesmengsel in de springvorm storten. Enkele uurtjes laten afkoelen in de koelkast, en je hebt een overheerlijke kaastaart! Deze kan je nog versieren met verse stukjes aardbei

Je kan ook variëren natuurlijk. Neem bijvoorbeeld yoghurt met perzikkensmaak, dan kan je er ook nog stukjes perzik in verwerken.

Wraps

Bij Carrefour (maar uiteraard ook op andere plaatsen) vind je van die "wraps". Deze leken nog het meest op durums. Maar je hebt er ook in pannenkoekvorm. Dat maakt allemaal niet uit, ze zijn allemaal lekker ;o)

Kip&pesto;

Ingrediëntenlijstje;
- 4 tot 6 wraps
- 4 kipfilets
- een potje groene pesto
- ijsbergsla
- tomaten
- pijnboompitten
- wraps.

Ik stoom 4 kipfilets gaar in de microgolfoven. Daarna in stukken snijden. Een lepeltje pesto in een kom doen en de stukjes kipfilet er door mengen. Een tijdje laten staan. Pijnboompitten bakken in de pan (roosteren) zonder vetstof tot ze bruinig beginnen zien. Onder de pesto-kip roeren. De wrap nemen. Een blaadje ijsbergsla er op, een paar dunne schijfjes tomaten en de kip met pesto er over verdelen en dichtvouwen.

Provencaalse groenten;

Ingrediëntenlijstje:
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 rode, 1 gele, 1 groene paprika
- 2 à 3 tomaten,
- champignons
- geraspte kaas
- wraps

Een aubergine, een courgette, een rode, een gele en een groene paprika (en eventueel champignons, maar had ik weggelaten omdat Annouk dat niet lust) en een tomaat of 2 (ontvellen en ontpitten) in blokjes snijden. Daarna allemaal gaar stoven met een beetje olijfolie. Over de wrap verdelen, goed wat geraspte kaas over verdelen en dichtvouwen!

Ei:

Ingrediëntenlijstje voor 4 wraps;
- 6 eieren
- 1 pak gerookte spekreepjes
- bieslook
- wraps

3 eieren klutsen met 1/2 pakje gerookte spekreepjes en wat bieslook. Omeletje bakken en verdelen over 2 wraps, dichtvouwen en smullen!

Zalm;

Ingrediëntenlijstje voor 4 wraps:
- een pakje gerookte zalm van 4 tot 6 schijfjes
- een potje kruidenkaas (boursin, tartare, ...)
- ajuintje
- ijsbergsla
- wraps

Kruidenkaas over de wrap smeren, blaadje ijsbergsla er op, stukjes gerookte zalm er op en een ajuintje er over snipperen. Dichtvouwen, klaar!

Pannenkoeken

Mijn pannenkoeken moeten hier zonder ei en melk gemaakt worden, aangezien Fran allergisch is aan ei en, net zoals ik, lactose-intollerant is. Hoe doe je zoiets? Wel, je neemt de pannenkoekenmix van Dr. Oetker, of van Marc Payot (Colruyt). Lactosevrije melk er onder, en klaar is kees!

Pepernoten

Jaja, de sint is weer op komst. Altijd leuk om te koken met een thema.

Ingrediënten:

- 100 gr zelfrijzende bloem
- 50 gr bruine bastardsuiker (ik gebruik hiervoor rietsuiker)
- 1 theelepel speculaaskruiden (te krijgen bij een kruidenwinkel of aveve)
- 1 mespuntje zout
- 40 gr koude harde (soja)boter
- 2 eetlepels melk

Alles onder elkaar mengen, en kneden tot het deeg soepel wordt. Dat kan even duren, het is nogal vrij plakkerig deeg. Dan het deeg in kleine knikkertjes rollen (1 cm diameter) en op een bakplaat leggen. 20 minuutjes bakken op 170 °C in een voorverwarmde oven en smullen maar!
Euh, je haalt er dus dubbel zoveel pepernootjes uit als op de foto te zien zijn, maar die zaten al lekker in onze buikjes ;o)

Chocolade-sinaasappelmuffins

Ingrediënten

- 2 kopjes bloem
- 1/2 kopje suiker
- 1 pakje bakpoeder
- 1 ei
- 1/4 kopje sinaasappelsap
- 30 g boter
- 1 kopje geraspte donkere chocolade
- een snuifje zout

Vermeng in een kom de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout. Voeg dan het losgeklopte ei, de sinaasappelsap en de gesmolten boter toe. Voeg op het laatst de geraspte chocolade toe. Giet het beslag in muffinvormpjes en bak 20 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven.

Laat afkoelen

Chocoladesaus

Een lekker chocoladesausje bij je ijsje maak je zo makkelijk zelf.

Ingrediënten

- 50 g melkchocolade, liefst van cote d'or.
- een geutje melk

Je zet het geheel een minuutje in de microgolfoven (in een kommetje dat in de microgolfoven mag natuurlijk)

Na dat minuutje is de melk normaal aan het koken, anders zet je het nog even langer tot de melk een 5-tal seconden gekookt heeft. De chocolade gaat misschien nog niet gesmolten zijn. Je roert dan met een vorkje tot de chocolade helemaal is opgelost. Als de saus te lopend is, doe je er nog wat chocolade bij, als ze te stijf is, nog wat melk.

Zo simpel is dat!

Matomi

Dit is een gerecht dat ik nog heb leren maken op school. Er is wat werk aan, maar het is zoooo overheerlijk!

Ingrediënten:

- 5 aardappelen
- een 5-tal wortelen
- een ui
- 300 g gehakt
- een bouillonblokje
- klein blikje tomatenpuree
- 250 ml melk
- 25-30 g bloem
- geraspte kaas

Aardappeltjes schillen, koken en schikken in een vuurvaste schotel. (of voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken)

Worteltjes in schijfjes koken. Afkoken en over de aardappeltjes schikken (je kan hier in de groente variëren).

Ui bakken, samen met gehakt. Hier kruimel je een bouillonblokje onder. Als het gehakt rul gebakken is, doe je er nog de tomatenpuree bij. Dit mengsel giet je over de worteltjes

Maak een bechamelsausje. Ik doe dit door een 250 ml melk te nemen, daar een flinke soeplepel bloem bij. Al roerend aan de kook brengen en kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Dit giet je over het gehakt. Kaas er over strooien en 20 minuten op 200°C in de oven zetten. De laatste 5 minuutjes zet je de grill op zodat het kaaskorstje een mooi bruin kleurtje krijgt.

Appel Crumble

Een supersnel dessertje, waar geen ei en geen melk aan te pas komt!

Ingrediënten:

- 4 appel in stukjes
- rozijntjes
- kaneel naar smaak
- 200 bloem
- 200 (soya)boter
- 150 suiker (liefst die blonde kientjes-suiker van Tienen)

De appeltjes schikken in een vuurvaste schaal. De overige ingrediënten grof mengen en er over kruimelen

Oven op 200°C, 30 min of tot het er lekker uit ziet

Serveren met een bolletje (soya)ijs

Valio

Fran en ik zijn lactose-intollerant. Daarom kunnen we geen melkproducten verdragen. Soja biedt heel vaak een makkelijk alternatief, maar sinds een jaar of 2 zijn de lactose-vrije producten van Valio op de markt. Melk, kaas, room, ... Zalig!! Eindelijk terug gekookte pudding zonder de flauwe smaak van soja. Eindelijk terug een lekkere bechamelsaus kunnen maken. Als ik in mijn kookblogjes dus over room, melk of kaas spreek, gebruik ik de Valio-producten. Hier vind ik ze in beperkte mate in de Delhaize en het volledige gamma in de Carrefour, GB of Makro

Makkelijke vol-au-vent

Dit is nu eens een luiwijvenreceptje sè ;o)

Ingrediënten

- 500 gehakt (of doe zoals ik en koop een pak van 500 g soepballetjes uit de diepvries in de GB of Carrefour. Die zijn ei-vrij)
- 1 uitje
- 1 teentje knoflook
- 250 g champignons
- 20 g bloem
- 1/2 blokje bouillon
- een pakje room
- peper en zout
- 2 kipfiletjes

Kook de kip af. Giet af en bewaar 2 dl kookvocht. Los daarin het bouillonblokje op. Kook de soepballetjes ook kort af. Maak de champignonnekes schoon en snij ze in schijfjes (ik doe dit in een eiersnijder). Snipper de ui en de knoflook, en stoof die glazig in wat olijfolie. Bak de champignons even mee.

Doe een geutje melk in een kom, en roer daar de bloem heel goed door. Giet dit mengsel roerend door de kippenbouillon en laat inkoken. Voeg de room, de champignonnen en de balletjes toe. Voeg de stukjes kip toe.

Indien gewenst, verwarm je nog 4 videe-koekjes in 10 minuutjes op 100°C

Smullen maar!

Pizzabodem

De beste pizzabodem ever!

Ingrediënten:

- 500 g bloem
- 1 koffielepeltje zout
- 1 koffielepeltje suiker
- 15 g verse gist
- 3 dl water
- 2 eetlepels olijfolie
eventueel verse kruiden zoals oregano

Los de gist op in lauw water. Meng alle overige ingrediënten met de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en giet hierin een gistoplossing. Vermeng een beetje bloem met de gistoplossing tot er een dun deeg ontstaat. Dek af met een doek en laat 15 minuten staan. Kneed daarna alles onder elkaar tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt rijzen gedurende 30 minuten. Rol het deeg uit tot een platte schijf, leg op de bakplaat en garneer met beleg naar keuze. Bak 15 minuten op 220°C in een voorverwarmde oven.

Spaghetti Carbonara

Ingrediënten:

- 250 g spaghetti
- 1 ei
- 200 ml room
- een pakje gerookte spekblokjes

Kook de spaghetti. Bak de spekblokjes. Meng de room met het ei en kruid met peper en zout. Giet de spaghetti af, en overgiet met het mengsel. Laat nog even goed doorwarmen, tot het mengsel begint te stollen. Meng de spekblokjes er onder.

Witloofrolletjes met gehakt

Ingrediënten:

- 400 g gemengd gehakt
- 4 stronkjes witlof
- 1 eierdooier
- 2 dl room
- peper en zout

Vermeng het gehakt met de eierdooier en de room (of met een geutje melk en chapelure). Spoel het witlof en dep het droog. Maar de blaadjes los en vorm rolletjes van het gehakt. Omwikkel ze met witlofblaadjes en druk goed aan. Ik heb er een 12-tal van kunnen maken.

Leg in de tupperwareschaal en zet 10 minuten in de microgolfoven.

Knapperige wafeltjes

Ingrediënten:

- 175 g boter
- 2 eieren
- 175 g kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g zelfrijzende bloem

Mix boter, eieren en suikers tot er een luchtig deeg ontstaat en voeg dan voorzichtig de bloem toe.

2 minuutjes bakken in een wafelijzer tot ze goudgeel zijn

Chocolademousse

Ingrediënten

- 75 g fondantchocolade
- 75 g witte chocolade
- 4 eiwitten
- 2 eidooiers
- 100 g fijne suiker

Klop de eiwitten stijf met 20 g suiker, tot ze in pieken rechtop blijven staan. Klop de eierdooiers schuimig met de rest van de suiker. Laat de chocolade smelten in een warmwaterbadje of in de microgolfoven. Vermeng met het dooiermengsel. Roer goed glad. Spatel het eiwitschuim luchtig door de chocolademassa. Schep in glazen of schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.

Brownies

Ingrediënten

- 250 g boter
- 200 g pure chocolade
- 6 eierdooiers
- 6 eiwitten
- 200 g suiker
- 100 g gemalen noten (hazelnoten, okkernoten, ...)
- 3 eetlepels maiszetmeel

Laat boter en chocolade smelten. Klop eierdooiers met suiker tot een schuimige massa. Doe er de gemalen noten bij, de maiszetmeel en het chocolademengsel. Klop 6 eiwitten stijf en spatel ze door de massa. Schep het beslag op bakpapier in een ondiepe vierkante vorm. Zet 40 minuten op 160°C in een voorverwarmde oven.
Breek of snij de koekjes. Ze zijn het lekkerst als ze vanbinnen nog een beetje zacht zijn

Koud pastaslaatje

Ingrediënten:

- 125 g schelpjespasta
- 1 kleine ui
- 1 doosje kerstomaatjes
- 1/2 paprika
- 2 schijfjes ananas
- overschotje koude kip
- 2 eetlepels mayo of coctailsaus

Kook de pasta beetgaar. Giet af en spoel met koud water. Snij alle ingrediënten en meng, met de pasta, in een kom met de mayo of coctail.

Teller

Web Site Counter

Free Counter

Erwtensoep op Inge's wijze

Ingrediënten:

- 250 g spliterwten
- een pakje gerookte spekblokjes
- een pakje rookworst
- een knolselder
- een paar preistengels
- bouillonblokjes

Je zet water op met 250 g spliterwten, enkele bouillonblokjes (op de verpakking staat hoeveel je er moet gebruiken per liter water. Maar omdat het spek en de rookworst al gezouten zijn, doe ik er een aantal minder) en een pakje gerookte spekblokjes. Dat laat je zo'n 45 minuten koken. Intussen snij je 1 knolselder en een stuk of 3 preistengels in stukjes. Die laat je daarna nog eens 30 minuten meekoken. Op het laatste voeg je er de stukjes rookworst bij. En klaar is de soep!

Jambalaya

Supergemakkelijk! Overheerlijk met een stukje kip, de kindjes zijn er dol op!

- boter
- 2 uien
- teentje look
- 2 rode paprika's zonder schil
- 250 gr losse rijst
- peper, zout, paprikapoeder
- 1 l water
- 1 blikje tomatenpuree

Schil de paprika's. Snij de paprika's, look en uien in kleine stukjes. Smelt de boter, stoof de uien en de rest van de groenten. Voeg de rest van de ingrediënten toe en overgiet met 1 l water. Laat sudderen tot al het water opgenomen is.

Kookstart

Koken is een van mijn passie's. Al jaren scheur ik recepten uit boekjes en ik hou ze bij. Maar de sloddervos en de chaoot in mij, zorgt er voor dat die receptjes zowat overal belanden. Als ik er eentje binnen handbereik heb, durf ik het wel eens proberen.
Dit is de eerste dag van mijn nieuwe kook-leven. Ik ga vanaf NU, beloofd, alle receptjes die me aanstaan inscannen, overschrijven, kopieëren en hier neerschrijven.

Smakelijk!